Blog 2 | Werkdagen, Gezondheid en Dagjes uit in Peru

Blog 2 | Werkdagen, Gezondheid en Dagjes uit in Peru

Mijn werkdagen

De wekker gaat. Ik word wakker, het is half 8 in de morgen. Ik blijf nog even liggen en dan stap ik onder de douche met een zachte, maar warme straal water. Na het douchen maak ik mijn ontbijt en maak ik mijn tas klaar om te gaan werken. Ik zeg mijn twee huisgenoten gedag en ik vertrek tussen half 9 en kwart voor 9 naar mijn werk. Het is elke dag weer 15 minuten lopen.

Op mijn weg naar mijn werk/stage kom ik langs verschillende plekken waar vaak al veel toeristen zijn. Ik loop als eerst langs een dominicanenklooster, waar op de terugweg meestal kinderen met schooluniformen vandaan komen na een dagje school. Ik vervolg mijn mijn weg via Qorikancha richting Plaza de Armas. Wanneer ik daar langs kom zitten er al verschillende mensen op de bankjes op het plein. Het verkeer rond Plaza de Armas bestaat zoals elke dag bijna alleen uit door elkaar manoeuvrerende lokale taxi’s. Ik vervolg mijn weg naar Plaza Regocijo, de plek waar mijn ik bijna elke werkdag mijn lunch nuttig. Vanaf dit plein is het nog zo’n 3 minuten omhoog lopen naar mijn werk.

Zo begint voor mij elke werkdag. Eenmaal aangekomen op kantoor, waar we met vier mensen op bezig zijn met marketing & IT, begint mijn werkdag. Tijdens mijn eerste werkweken ben ik tijdens mijn werkdagen voornamelijk bezig geweest met het schrijven van een stagewerkplan, waar ik de komende weken een vervolg aan zal geven. Verder ben ik momenteel op kantoor enorm druk (geweest) met het ontwerpen van een aantal brochures voor het bedrijf. Mijn werkdag zit er aan het eind van de middag vanaf 5 uur op, echter maak ik vaak nog even het een en ander af. Elke week hebben wij met de mensen op kantoor een meeting waarin het een en ander besproken wordt. Dit is enkel in het Spaans, heel af en toe in het Engels.

Gezondheid

Zoals je in mijn vorige blog kon lezen dat ik niet helemaal fit was, ben ik inmiddels helemaal opgeknapt. Ik had erg veel last van de hoogte (3400 meter) met daarbij een stevige hoogteziekte. Inmiddels kan ik fatsoenlijk een heuvel, trap of berg oplopen zonder dat ik 5 minuten moet sta uit te hijgen.

In de afgelopen 3 weken ben ik ook een drietal keren naar de tandarts geweest hier in Cusco. Een bijzondere ervaring was het vooraf, maar achteraf bleek het er bij deze tandarts schoon en Westers uit te zien. Inmiddels is de zenuwontsteking in mijn kies verholpen en kan ik weer pijnloos door het leven.

Dagjes uit in Peru

Inmiddels ben ik al weer bijna 2 maand hier in Peru en heb ik driemaal het een en ander bezocht. Het eerste uitstapje was precies een maand geleden. 20 februari ging ik als mystery shopper voor mijn werk met de trein naar Machu Picchu, een van de 7 moderne wereldwonderen. Hier ben ik met de trein heen geweest waar ik een kort rapport moest schrijven over service in de trein, de kwaliteit van het Engels van het personeel, kwaliteit van het eten & drinken en onder andere de hygiëne van het toilet. ’s Ochtends vroeg vertrokken en ’s avonds laat weer terug. De totale reis duurde 3 uur heen en 3 uur terug.

Mijn tweede uitstapje was op een vrijdagmiddag naar Cristo Blanco & Sacsayhuamán die zich beide op een van de bergen rondom de stad bevinden. Cristo Blanco is een Jezusbeeld vergelijkbaar met het Jezusbeeld in Rio de Janeiro, maar dan kleiner. Sacsayhuamán is een grote ruïne met verschillende delen op een groot terrein. Hier ben ik heen geweest samen met een 3 Spaans-studenten van de Spaans school waar ik werk.

Het derde uitstapje was met mijn huisgenoot Kyle. We zijn ’s ochtends (nadat we bij brood voor de lunch gehaald hadden) met een lokale stadsbus de stad uitgegaan naar het oosten, naar Tipón en Pikillaqta. Beide liggen op zo’n 30 minuten buiten de stad. Beide hebben prachtige ruïnes, die echter voor ons te duur waren om te bezoeken. De ruïnes van Tipón liggen bovenop de berg waar wij uiteindelijk nog wel naar toe zijn geweest tot aan de ingang, om toch te genieten van het mooie uitzicht voor onze lunch. In Pikillaqta hebben ze ook iets wat lijkt op een oud stuk muur/poort, maar wat eigenlijk een aquaduct was tussen verschillende bergen. Aan het eind van de dag zijn zeiknat geregend en hebben we gratis mee kunnen liften met een Cusqueño (een man die komt uit en woont in Cusco). Deze man bleek achteraf 2 blokken bij ons vandaan te wonen, dus het laatste stukje konden wij wel lopen. Achteraf best een toeval, voor een stad met 400.000 inwoners.

De komende tijd

De komende tijd hoop ik nu weer gezond te blijven. Ik heb sinds gisteravond denk ik ook een kerk gevonden waar ik mij thuis kan gaan voelen. Een evangelische gemeente die op 1 blok afstand ligt bij mij vandaan.

Van mijn kant alvast bedankt voor het lezen en volgen van mijn blog. Ik hoop de komende tijd wat vaker een blog te schrijven, die dan waarschijnlijk steeds wat korter zal zijn, maar wel vaker gepost zal worden. Laat gerust een berichtje achter hieronder en ik zal proberen deze te beantwoorden!

Wil je per email een berichtje ontvangen dat er een nieuwe blog is, vul dan even kort het contactformuliertje in hieronder:

  Jouw naam*

  Jouw Email*

  Blog 1 | Mijn eerste week in Cusco

  Blog 1 | Mijn eerste week in Cusco

  Vertrek naar Cusco

  Daar waar ik 1,5 week geleden op Schiphol stond, ben ik inmiddels iets meer dan een week in Cusco. Bij aankomst op Schiphol leek alles voorspoedig te verlopen. Bagage ingecheckt, handbagage door de douane heen en op naar het vliegtuig. De vliegreis zou bestaan uit drie verschillende vluchten. De eerste vlucht zou mij van Amsterdam naar Madrid brengen. Wachtend bij de vertrekhal valt er op het bord te lezen dan de verwachte vertrektijd inmiddels een uur later was, dan de geplande vertrektijd. Eenmaal in het vliegtuig, komt er de melding dat er vanwege een staking in Frankrijk de vlucht nog meer vertraging heeft. Wanneer we dan eindelijk opstijgen richting Madrid is heeft de vlucht inmiddels drie uur vertraging opgelopen. Hierdoor miste de overstap van Madrid naar Lima en dus ook de vlucht van Lima naar Cusco.

  Na wat geregel bij de servicebalie van de bewuste vliegmaatschappij, op een bijna verlaten vliegveld in Madrid, kreeg ik dezelfde vlucht aangeboden als die gemist had, maar dan een dag later. De nacht en een volledige dag werden vervolgens op kosten van de vliegmaatschappij doorgebracht in een hotel op 10 minuten rijden van het vliegveld. Na een korte nachtrust en een paar goede maaltijden werd de reis een dag later, even na middernacht voortgezet naar Lima. De overstap in Lima ging voorspoedig waarna een korte binnenlandse vlucht mij naar de eindbestemming Cusco bracht.

  Aankomst in Cusco

  Een korte vlucht over het inmiddels uit zijn slaap ontwaakte Andesgebergte had het mogelijk gemaakt om een aantal prachtige foto’s te maken van deze reusachtige bergketen. Rond 11 uur op donderdagochtend plaatselijke tijd kwam ik aan op het kleine vliegveld van Cusco. Bij aankomst bleek Yvonne de moeder binnen het gastgezin waar ik 1,5 week zou gaan verblijven, al op mij te wachten.

  Voor een paar Peruaanse ‘Nuevo Soles’ gingen we met een klein taxi naar mijn eerste woonlocatie. Eenmaal aangekomen in het huis, maakte ik wat uitgebreider kennis met Yvonne en haar zoon Carlos. Nadat ik op het vliegveld al in gesprek was geraakt met een Chileen, was dit nu mijn eerste echte gesprek in het Spaans in Peru. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd mijn hersenpan aan het werk gezet om de twee jaar Spaanse lessen weer naar boven te halen.

  Hoogteziekte, stage & Spaanse les

  Momenteel werk ik bij Proyecto Peru in Cusco. Dit is een Spaans school die daarnaast zowel Engels als Quechua  geeft. Verder organiseert Proyecto Peru vrijwilligerswerk, stages en accommodatie in Cusco. In Peru organiseert de organisatie prachtige tours en programma’s. De eerste twee avonden in Cusco heb ik direct op informele wijze kennisgemaakt met de andere vrijwilligers/stagiaires en mijn nieuwe collega’s.

  Cusco is een stad die op ruim 3400 meter ligt in het Andesgebergte, omringd door andere bergen. Doordat het zo hoog ontstaat er bij veel mensen een tekort aan zuurstof. Dit fenomeen wordt ook wel hoogteziekte genoemd. Op de zaterdag en zondag die volgden heb ik allebei de hele dag op bed gelegen. Gelukkig werd deze beide dagen goed verzorgd door Yvonne, die wel vaker gringo’s (buitenstaanders of westerlingen) over de vloer heeft gehad. Hierdoor weet ze precies welke natuurlijke voedingsstoffen als medicijn kunnen dienen.

  In de week die volgde was ik nog niet helemaal fit, maar ging ik al wel aan de slag. ‘s Ochtends werkte ik op kantoor op de marketing afdeling, terwijl ik ‘s middags van 14.00-18.00 lessen Spaans had. Inmiddels heb ik mijn lessen Spaans afgerond en kan ik komende maandag eindelijk hele dagen gaan werken. Op het moment van schrijven ben ik nog steeds niet helemaal fit, maar langzamerhand heb ik steeds minder klachten. De komende dagen heb ik waarschijnlijk nog wel wat last van wat stevige hoestbuien en wat vermoeidheid, maar dat is als het goed is in de loop van de week geschiedenis.

  Wil je per email een berichtje ontvangen dat er een nieuwe blog is, vul dan even kort het contactformuliertje in hieronder:

   Jouw naam*

   Jouw Email*